KVKK Aydınlatma Metni ve Çerez Politikası

Aydınlatmanın Amacı ve Veri Sorumlusu

www.turkix.org Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma

İşbu Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni’nin (Aydınlatma Metni) amacı, turkix.org tarafından yönetilmekte olan www.turkix.org adresinde yer alan internet sitesinin, kullanımı sırasında elde edilen ve/veya üçüncü kişilerden alınan kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’un (Kanun veya KVKK) 10. maddesi ile getirilen aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesidir.

www.turkix.org olarak, kişisel verilerin hukuka uygun olarak toplanması, saklanması ve paylaşılmasını sağlamak ve gizliliğini korumak amacıyla mümkün olan en üst seviyede güvenlik tedbirlerini almaktayız. Bu amacı gerçekleştirebilmek için kullanıcıların kişisel verileri aşağıda detayları açıklanan kapsam ve koşullarda işlenmektedir.

www.turkix.org, işbu Aydınlatma hükümlerini dilediği zaman turkix.org üzerinden yayımlamak suretiyle güncelleyebilir ve değiştirebilir. Güncelleme ve değişiklikler turkix.org’de yayınlandığı tarihten itibaren geçerli olacaktır.

İlgili Kişi

[www.turkix.org] web sitesini ziyaret ettiğiniz için Web Sitesi Ziyaretçisi sıfatına haiz ve bazı kişisel verilerini işlediğimiz siz, Kanun tarafından ilgili kişi olarak tanımlanmaktasınız.

Veri Sorumlusu

Tüm veri işleme süreçlerine ilişkin olarak sizinle ilgili işlenen kişisel veriler konusunda kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan www.turkix.org’dir.

Web Sitesi Ziyareti

Web Sitemizi Ziyaret Ediyorsanız

İlgili Kişi

Kişisel verileri www.turkix.org tarafından işlenen siz, web sitemizi ziyaret etmeniz sebebiyle Ziyaretçi (Internet) olarak tanımlanmakta ve Kanun tarafından da İlgili Kişi olarak kabul edilmektesiniz.

İşlenen Kişisel Verileriniz, İşlenme Amaçları ve Hukuki Sebepleri

Kişisel Verilerİşlenme AmaçlarıHukuki Sebep
Web Sitesi Trafik Bilgileri  
(Bağlantı Zamanı, Ziyaret Edilen Sayfa, IP Adresi gibi)
Faaliyetlerin Mevzuata Uygun Yürütülmesi, Ziyaretçi Kayıtlarının Oluşturulması ve Takibi, Bilgi Güvenliği Süreçlerinin Yürütülmesi ile Saklama ve Arşiv Faaliyetlerinin YürütülmesiKanunlarda Açıkça Öngörülmesi Sebebiyle KVKK Md.5/2a’ya istinaden 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’daki Yer Sağlayıcının Sorumluluğu (Madde 4)
Çerez BilgileriPazarlama Analiz Çalışmalarının Yürütülmesi ve Reklam / Kampanya / Promosyon Süreçlerinin YürütülmesiMeşru menfaatlerimiz sebebiyle KVKK Md.5/2f’ye istinaden
 

Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Kişisel verileriniz KVKK Md.28/1 çerçevesinde talep edilmesi halinde aydınlatma yükümlülüğü olmadan ve açık rızanız aranmadan ilgili makamlara aktarılabilir.

Bunun dışında öngörülemeyen durumlarda da kişisel verileriniz kanunlarda açıkça belirtilmiş durumlarda talep edilmesi halinde kanunlarda belirtilen kamu kurumlarına (Bakanlıklar gibi idari makamlara) kanunda öngörülen amaç ve sınırlamalar dahilinde aktarılabilir.

Aydınlatma yükümlülüğü olmayan ve açık rızanızı gerektirmeyen yasal yükümlülüklerimizin dışında; üçüncü parti çerez sağlayıcılara, çerezler vasıtası ile işlenen web sitesindeki hareketleriniz, seçimleriniz ve tercihlerinize ilişkin bazı bilgiler aktarılabilir. Ayrıntılı bilgi için Çerezler Hakkında Bilgilendirme’yi inceleyebilirsiniz.

Üyelik

Web Sitesine Üye Oluyorsanız

İlgili Kişi

Kişisel verileri www.turkix.org tarafından işlenen siz, web sitesine üye olmanız sebebiyle Hizmet Alan Kişi olarak tanımlanmakta ve Kanun tarafından da İlgili Kişi olarak kabul edilmektesiniz.

İşlenen Kişisel Verileriniz, İşlenme Amaçları ve Hukuki Sebepleri

KVKK Md.5/2c’de düzenlenen bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması sebebiyle
Saklama ve Arşiv Faaliyetlerinin Yürütülmesi ile Üyelerle ilgili faaliyetlerin yürütülebilmesi ve denetlenmesiKimlik (Soyad, Ad, Doğum Tarihi, Cinsiyet,  İletişim (Telefon Numarası (Mobil), E-Posta Adresi, Ticari Elektronik İletişim İzni),   İşlem Güvenliği (Kullanıcı Id, Şifre / Parola),  Hukuki İşlem (Aydınlatma Metni Okundu Bilgisi , Açık Rıza Onayı, Veri Silme Talebi )
 
Site Kullanım Koşullarına istinaden; 
 
Bilgi Güvenliği Süreçlerinin Yürütülmesi Amacıyla
 
 
Facebook veya Google ile giriş yapıyorsanız
Kimlik (Soyad, Ad),  İletişim (E-Posta Adresi),  İşlem Güvenliği (Kullanıcı Id, Kullanıcı Adı),  Görsel ve İşitsel Kayıtlar (Fotoğraf)
KVKK Md.5/2ç’deki veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması sebebiyle
Hizmet Üretim ve Operasyon Süreçlerinin Yürütülmesi ile Saklama ve Arşiv Faaliyetlerinin Yürütülmesi Amaçlarıyla
 
 
Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik’deki Elektronik Kayıtları Saklama Yükümlülüğü’ne (Madde 11/2) istinaden; 
İletişim(Ticari Elektronik İletişim İzni)
Kimlik(Soyad, Ad, Cinsiyet), İletişim (Telefon Numarası (Mobil), E-Posta Adresi).
KVKK Md.5/1’e göre açık rızanızın bulunması durumunda
İletişim, Reklam ve Pazarlama Süreçlerinin Yürütülmesi ile Saklama ve Arşiv Faaliyetlerinin Yürütülmesi Amaçlarıyla
 
 
Ticari İletişim Ve Ticari Elektronik İletilere İlişkin Yönetmelik’deki Ticari Elektronik İleti – Onay Kayıtları’na (Madde 13) istinaden; 
İletişim(Ticari Elektronik İletişim İzni)

Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Kişisel verileriniz KVKK Md.28/1 çerçevesinde talep edilmesi halinde aydınlatma yükümlülüğü olmadan ve açık rızanız aranmadan ilgili makamlara aktarılabilir. Bunun dışında öngörülemeyen durumlarda da kişisel verileriniz kanunlarda açıkça belirtilmiş durumlarda talep edilmesi halinde kanunlarda belirtilen kamu kurumlarına (Bakanlıklar gibi idari makamlara) kanunda öngörülen amaç ve sınırlamalar dahilinde aktarılabilir.

Aydınlatma yükümlülüğü olmayan ve açık rızanızı gerektirmeyen yasal yükümlülüklerimizin dışında;

Eğer Facebook veya Google ile web sitesine veya mobil uygulamaya giriş yapmak istiyorsanız, giriş bilgileriniz kimlik doğrulama işlemlerinizin gerçekleştirilmesi amacıyla yurt dışında bulunan Google veya Facebook sağlayıcıları ile paylaşılabilir.

İletişim

Web Sitemizdeki İletişim Formu Üzerinden Bizimle İletişime Geçiyorsanız

İlgili Kişi

Kişisel verileri www.turkix.org tarafından işlenen siz, web sitemizi ziyaret ederek iletişim formu üzerinden bizimle iletişime geçmek istemeniz sebebiyle Ziyaretçi olarak tanımlanmakta ve Kanun tarafından da İlgili Kişi olarak kabul edilmektesiniz.

İşlenen Kişisel Verileriniz, İşlenme Amaçları ve Hukuki Sebepleri

Kişisel Verilerİşlenme AmaçlarıHukuki Sebep
Kimlik  
(Ad, Soyad) 
İletişim
(E-posta adresi, telefon numarası)

 
Müşteri İşlem
(Mesajınız, İlgili olduğu servis)
İletişim Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Müşteri İlişkileri Yönetimi Süreçlerinin Yürütülmesi

Hizmet Operasyon Süreçlerinin Yürütülmesi ve

Saklama ve Arşiv Faaliyetlerinin Yürütülmesi Amaçlarıyla
KVKK Md.5/2c’de sözleşmenin kurulmasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması ve Meşru menfaatlerimiz sebebiyle KVKK Md.5/2f’ye istinaden

Kişisel Verilerinizin Aktarılması

Kişisel verileriniz KVKK Md.28/1 çerçevesinde talep edilmesi halinde aydınlatma yükümlülüğü olmadan ve açık rızanız aranmadan ilgili makamlara aktarılabilir.

Bunun dışında öngörülemeyen durumlarda da kişisel verileriniz kanunlarda açıkça belirtilmiş durumlarda talep edilmesi halinde kanunlarda belirtilen kamu kurumlarına (Bakanlıklar gibi idari makamlara) kanunda öngörülen amaç ve sınırlamalar dahilinde aktarılabilir.

Aydınlatma yükümlülüğü olmayan ve açık rızanızı gerektirmeyen yasal yükümlülüklerimizin dışında; Talebinize bağlı işlemlerin yürütülmesi amacı ile ilgili tedarikçilerimiz ile paylaşılması mümkündür.

Kişisel Verilerinizin Elde Edilme Yöntemleri

Kişisel verileriniz www.turkix.org web sitesi üzerinden dijital ortamlarda otomatik ya da kısmen otomatik yöntemlerle elde edilmektedir. Bu elde etme işlemleri, web sitesine girmeniz, formları doldurmanız veya bazı bilgilerinizin çerezler aracılığı ile toplanması gibi yöntemlerle gerçekleşir.

Otomatik veri işleme, bilgisayar, telefon gibi işlemci sahibi cihazlar tarafından yerine getirilen, yazılım veya donanım özellikleri aracılığıyla önceden hazırlanan algoritmalar kapsamında insan müdahalesi olmadan kendiliğinden gerçekleşen işleme faaliyetidir. Kısmen otomatik veri işleme ise insan etkisi bulunan ancak yine bilgisayar gibi işlemci sahibi cihazlar vasıtası ile kişisel veri işleme faaliyetidir.

Kişisel Verilerinizle İlgili Haklarınız

Kişisel verilerinize ilişkin haklarınızı kullanmak için öncelikle veri sorumlusuna başvurmanız gerekmektedir. Kanunun 14’üncü maddesine göre Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na doğrudan şikâyette bulunmanız mümkün değildir.

Kanun uyarınca kişisel verilerinizle ilgili olarak:

  1. a) Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. b) Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  3. c) Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,

ç) Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,

  1. d) Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  2. e) İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  3. f) (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  4. g) İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,

ğ) Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarınızı veri sorumlusu olan firmamıza başvurarak kullanabilirsiniz.

Veri Sorumlusuna Başvuru Yöntemi

Başvurunuzu

  • Daha önce bildirdiğiniz ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresinizi kullanarak [email protected] adresine e-posta göndererek gerçekleştirebilirsiniz.

Başvurunuzda;

  • Adınızın, soyadınızın ve başvuru yazılı ise imzanızın,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numaranızın, yabancı iseniz uyruğunuzun, pasaport numaranızın veya varsa kimlik numaranızın,
  • Tebligata esas yerleşim yeri veya iş yeri adresinizin,
  • Varsa bildirime esas elektronik posta adresi, telefon ve faks numaranızın,
  • Talep konunuzun bulunması zorunlu olup varsa konuya ilişkin bilgi ve belgelerin de başvuruya eklenmesi gerekmektedir.

Başvurunuz otuz gün içinde sonuçlandırılarak (i) Kabul edilip talebiniz ile ilgili tarafınıza bilgi verilebilir veya (ii) Gerekçesi açıklanarak reddedilebilir.

Başvuru yapılırken uyulması gereken usul ve esaslar hakkındaki daha detaylı bilgiye Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” ile ulaşabilirsiniz.

Çerezler

Çerezler Vasıtası ile Toplanan Kişisel Verilerinize İlişkin Bilgilendirme

Birçok web sitesi gibi, www.turkix.org’de de ziyaretçilere kişisel içerik ve reklamlar göstermek, www.turkix.org üzerinde trafik analizi gerçekleştirmek ve ziyaretçi kullanım alışkanlıklarını anlamak amacıyla Çerezler kullanılmaktadır.

Çerez (“Cookie”) Nedir?

Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla bilgisayarınıza (ya da akıllı telefon veya tablet gibi diğer cihazlarınıza) kaydedilen ve genelde harf ve rakamlardan oluşan çok küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaretçilere ilişkin isim, cinsiyet veya adres gibi kişisel verileri içermezler.

Çerezler, ziyaret ettiğiniz web sitesini yöneten sunucular tarafından oluşturulurlar. Böylelikle ziyaretçi aynı siteyi ziyaret ettiğinde sunucu bunu anlayabilir. Çerezler, web sitesi sahiplerine aynı ziyaretçinin siteyi yeniden ziyaret ettiğini gösteren kimlik kartlarına benzetilebilir.

Çerezler konusundan daha detaylı bilgi için www.aboutcookies.org ve www.allaboutcookies.org adreslerini ziyaret edebilirisiniz.

Hangi Çerezler Kullanılmaktadır?

Çerezler, sahipleri, kullanım ömürleri ve kullanım amaçları bakımından sınıflandırılabilir.

Sahibine göre, site çerezleri ve üçüncü taraf Çerezler kullanılmaktadır. Site çerezleri, www.turkix.org tarafından yönetilirken, üçüncü taraf çerezlerini farklı firmalar yönetmektedir.

Kullanım ömrüne göre, oturum çerezleri ve kalıcı çerezler kullanılmaktadır. Oturum çerezleri ziyaretçinin web sitesini terk etmesiyle birlikte silinirken, kalıcı çerezler değişen sürelerle ziyaretçilerin cihazlarında kalmaktadır.

Kullanım amaçlarına göre, Site’de kesinlikle gerekli olan çerezler, analitik çereler, işlevsellik çerezleri ve hedefleme/reklam çerezleri kullanılmaktadır.

Çerezler Neden Kullanılmaktadır?

www.turkix.org’de de, Çerezler aşağıdaki amaçlar kapsamında kullanılmaktadır:

  • www.turkix.org’nin çalışması için gerekli temel fonksiyonları gerçekleştirmek. Örneğin, www.turkix.org üyelerinin, üyelik bilgileriyle giriş yapabilmesi için gerekli olması.
  • www.turkix.org.’yi analiz etmek ve www.turkix.org’ninperformansını arttırmak. Örneğin, www.turkix.org’yi ziyaret edenlerin sayısının tespit edilmesi ve buna göre performans ayarlarının yapılması ya da ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarının kolaylaştırılması.
  • www.turkix.org’nin işlevselliğini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak. Örneğin, www.turkix.org’ye giriş yapan ve “Beni Hatırla” seçeneğini işaretleyen üyenin, daha sonraki ziyaretinde kullanıcı adı bilgisinin hatırlanması veya siteyi kullanım dilinin hatırlanması.
  • Kişiselleştirme, hedefleme ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek. Örneğin, ziyaretçilerin görüntüledikleri haberler, videolar  üzerinden ziyaretçilerin ilgi alanlarıyla ilgili reklam gösterilmesi

Çerez Türleri

Kesinlikle Gerekli Çerezlerwww.turkix.org’nin düzgün çalışması ve amaçlanan hizmetleri sunabilmesi için zorunlu olan çerezlerdir. Örneğin, Ziyaretçilerin şifrelerini kullanarak www.turkix.org’ye giriş yapmaları durumunda, bu tür çerezler ile, ziyaretçinin www.turkix.org’de ziyaret ettiği her bir sayfada site kullanıcısı olduğu belirlenerek, kullanıcının her sayfada şifresini yeniden girmesi önlenir.
İşlevsellik ÇerezleriKullanıcıların tercihlerini farklı www.turkix.org sayfalarını ziyarette de hatırlamak için kullanılan çerezlerdir. Örneğin, seçmiş olduğunuz dil tercihinizin hatırlanması.
Analitik ÇerezlerAnalitik çerezler ile www.turkix.org’yi ziyaret edenlerin sayıları, www.turkix.org’de görüntülenen sayfaların tespiti, www.turkix.org ziyaret saatleri, www.turkix.org sayfaları kaydırma hareketleri gibi analitik sonuçların üretimini sağlayan çerezlerdir.
Hedefleme/Reklam Çerezleriwww.turkix.org’de kullanıcılara sunulan reklamları özelleştirmek ve zaten görüntülenmiş reklamların tekrar gösterilmesini engellemek için kullanılan çerez türleridir.
 

Ziyaretçilerin kendilerine ait hangi kişisel verilerin toplanabildiği konusunda tercihlerini serbestçe kullanabilmesi www.turkix.org için son derece önemlidir. Bununla birlikte, www.turkix.org’nin çalışması için zorunlu olan Çerezler konusunda tercih yönetimi mümkün olamamaktadır. Ayrıca, bazı Çerezlerin kapatılması halinde www.turkix.org’nin çeşitli fonksiyonlarının çalışmayabileceğini hatırlatırız.

Çerez Tercihleri Nasıl Yönetilir?

www.turkix.org’de kullanılan Çerezlere dair tercihlerini ne şekilde yönetebileceğinize ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

Ziyaretçiler, www.turkix.org’yi görüntüledikleri tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir. Eğer kullanılmakta olan tarayıcı bu imkânı sunmaktaysa, tarayıcı ayarları üzerinden Çerezlere ilişkin tercihleri değiştirmek mümkündür. Böylelikle, tarayıcının sunmuş olduğu imkânlara göre farklılık gösterebilmekle birlikte, veri sahiplerinin çerezlerin kullanılmasını engelleme, çerez kullanılmadan önce uyarı almayı tercih etme veya sadece bazı Çerezleri devre bırakma ya da silme imkânları bulunmaktadır. Bu konudaki tercihler kullanılan tarayıcıya göre değişiklik göstermekle birlikte genel açıklamaya https://www.aboutcookies.org/ adresinden ulaşmak mümkündür. Çerezlere ilişkin tercihlerin, ziyaretçinin www.turkix.org’ye erişim sağladığı her bir cihaz özelinde ayrı ayrı yapılması gerekebilecektir.

  • Google Analytics tarafından yönetilen Çerezleri kapatmak için tıklayınız.
  • Google tarafından sağlanan kişiselleştirilmiş reklam deneyimini yönetmek için tıklayınız.
  • Birçok firmanın reklam faaliyetleri için kullandığı çerezler bakımından tercihler Your Online Choices üzerinden yönetilebilir.
  • Mobil cihazlar üzerinden Çerezleri yönetmek için mobil cihaza ait ayarlar menüsü kullanılabilir.
Turkix.org